Το Τεχνικό Γραφείο Τερζόγλου Θεόδωρος σας καλωσορίζει -Διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημερωθείτε-Το γραφείο μας μελετά και κατασκευάζει το σπίτι των ονείρων σας!!!

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

                             Η πράσινη πρόταση για τα σκουπίδια


 Tην ολοκληρωµένη πρότασή τους για τη διαχείριση των απορριµµάτων της Αττικής παρουσίασαν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace, την ίδια στιγµή που τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΚΑ προωθούν τις επικίνδυνες και ακριβές τεχνολογίες της καύσης των σκουπιδιών που θα δεσµεύουν την Αττική, τουλάχιστον, για την επόµενη 20ετία.
Η πράσινη πρόταση στηρίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη- Ανακύκλωση -Κοµποστοποίηση, περιγράφεται µε τεχνικούς όρους και οικονοµικά στοιχεία, ενώ υπάρχει και συγκριτική τεχνική και οικονοµική ανάλυση µε όλες τις προτεινόµενες µεθόδους.
Σύµφωνα µε την πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πριν από τον σχεδιασµό µονάδων για την τελική διαχείριση των απορριµµάτων, µεταξύ άλλων, απαιτείται:
¦ Προγραµµατισµός για πρόληψη (µέσα από την υιοθέτηση από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια συγκεκριµένου προγράµµατος, µε συγκεκριµένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραµµα).
¦ Ανακύκλωση συσκευασιών - χαρτιού.
¦ Εναλλακτική διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών.
¦ Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών.
¦ Επέκταση ΣΕ? (Συστηµάτων Εναλλακτικής ?ιαχείρισης) και σε άλλα υλικά, όπως ρούχα, φάρµακα, έπιπλα, τηγανέλαια κ.λπ.
¦ Οικιακή κοµποστοποίηση (σε πρώτη φάση µε την εγκατάσταση τα 2 πρώτα χρόνια 3.000 κάδων).
¦ Τοποθέτηση ειδικού πράσινου κάδου για τα οργανικά (1 κάδος ανά 20 κατοίκους).
Για την τελική διάθεση όσων απορριµµάτων έχουν αποµείνει µετά την προληπτική δράση, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, προτείνεται η δηµιουργία 2-4 µονάδων και συγκεκριµένα: Στη Φυλή ένα Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) δυναµικότητας 400.000 τόνων τον χρόνο, µονάδα κοµποστοποίησης προδιαλεγµένων υλικών 80.000 τόνων, εκσυγχρονισµός του υπάρχοντος Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κοµποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια, ώστε η δυναµικότητά του να φτάσει τους 400.000 τόνους, δύο µονάδες κοµποστοποίησης σε Γραµµατικό και Κερατέα 120.000 τόνων αντίστοιχα και διερεύνηση δηµιουργίας δυο ΕΜΑΚ.
Συγκριτικά πλεονεκτήµατα
Όπως επισηµαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε σχέση µε τις άλλες προτάσεις διαχείρισης των απορριµµάτων και σε σχέση µε τον Περιφερειακό σχεδιασµό η πράσινη πρόταση υπερτερεί αφού µεταξύ άλλων:
¦ Είναι κατά περίπου 100 ευρώ ανά τόνο
οικονοµικότερη στο συνολικό κόστος διαχείρισης. Αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν αθροιστικά από τους δήµους της Αττικής περισσότερα από 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2040 ή 271 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως!!!
¦ ?ηµιουργούνται, από σήµερα και στο µέλλον, 6.644 νέες µόνιµες θέσεις εργασίας, που είναι κατά 4.556 θέσεις εργασίας περισσότερες από τον σηµερινό περιφερειακό σχεδιασµό.
¦ Έχει πολύ λιγότερα χρηµατοοικονοµικά προβλήµατα. Συγκεκριµένα, η πράσινη πρόταση απαιτεί 301 εκατ. ευρώ συνολικές επενδύσεις, εκ των οποίων υπάρχει σχετική δυσκολία άµεσης χρηµατοδότησης µόνο για τα 75 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο σηµερινός ΠΕΣ?Α απαιτεί 540 εκατ. ευρώ συνολικών επενδύσεων, εκ των οποίων για τα 410 εκατ. ευρώ υπάρχει η αντίστοιχη δυσκολία.
¦ Επιτυγχάνει πολλαπλασιασµό των υλικών που εκτρέπονται πριν από την τελική διαχείριση (δηλαδή δεν καταλήγουν στα σκουπίδια).
¦ Επιτυγχάνει πολύ µεγαλύτερη µείωση των υπολειµµάτων που καταλήγουν για ταφή.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον περιφερειάρχη Αττικής, αντί να σπεύσει να επισφραγίσει ειληµµένες αποφάσεις για ακριβές και επικίνδυνες επιλογές, να στρέψει το βλέµµα του προς τις σύγχρονες λύσεις που εµπεριέχει η πράσινη πρόταση, για το συµφέρον της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

http://topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου